lördag 21 juli 2007

Långe Jan

2007-07-21
Tyvärr inget paddlande på ett tag men i Torsdags tog jag och hela familjen bilen till svärmors husvagn på Öland. Det blev det vanliga husvagns livet, och för er som ej prövat på det så innebär det dans på Fredagar och Lördagars kvällarna, minigolf och bad på dagarna.

Långe Jan

Men på Fredagen satte vi oss i bilen och körde ner till Ölands sydspetts och där finns Fyren Långe Jan och en fågelstation. Jan är en fyr som byggdes 1785 och är Sveriges högsta fyr med en höjd på 42 meter och inuti går en spiraltrappa upp till toppen som består av 197 trappsteg.

Norr

Söder

Väster

Öster


En imponerande byggnad med fantastisk utsikt, och en mycket omtyckt utflykt tyckte hela familjen. Och södra Öland är himmelskt vakert med många slingrande stenmurar av Ölandssten och en massa väderkvarnar.

Vågar inte riktigt uppskatta överfaten från Ölands sydspetts till fastlandet men jag vet att en klar dag ser man spetsen ganska väl från Kristianopel. Så om man är sugen på en överfart, utan en massa fika öar som stör ;-) så väntar det en fin vy och massa andra intressanta saker på andra sidan. Eller kan man göra som jag att man tar bilen ;-) i alla fall hade vi det trevligt och kul vid Långe Jan.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen magnifik utsikt :-)

// Kristoffer

ps sa...

Tjena Björn!

Jag hade aldrig gått upp i fyren. Alldeles för högt för mig.

Anonym sa...

Hej! Hittade din blogg när jag sökte efter husvagn på knuff.se. Jag har precis startat en sida om varför man bör bojkotta Husvagn-Svensson i Lidköping. Läs den gärna och det vore jätteschyst om du ville länka till den så att fler hittar dit. Mvh Viktor